7 stvari koje je potrebno razmotriti prilikom odabira WMS-a

U situaciji kada vaše poslovanje zahteva uvođenje sistema za upravljanje skladištem (WMS), neophodno je razmotriti sledećih 7 stvari koje vode ka uspešnoj implementaciji. Izbor dobavljača softvera, odabir softverske kompanije, interno definisanje osoblja koje će biti zaduženo za praćenje postupka uvođenja WMS-a, trošak licence, obuku, mogućnost podataka u oblacima, troškove održavanja i usluge podrške.

1. IZBOR DOBAVLJAČA WMS-A

Postupak izbora odgovarajućeg WMS sistema zna da bude veoma iscrpljujuć, a, neretko, je potrebno i odlično poznavanje ponude na tržištu. Naša preporuka je da na portalu časopisa Logistika&Transport pogledate neke od obrađenih studija slučaja kao i da se konsultujete sa ekspertima Srpske Logističke Asocijacije.

2 . SOFTVERSKA KOMPANIJA KOJOJ VERUJETE

Veoma je bitno napomenuti da, ako nemate mnogo iskustva sa softverom koji ste izabrali, ili nemate vremena da se u potpuno posvetite postupku implementacije, onda je odabir softverske kompanije u koju imate poverenja pravo rešenje za vas. Svakako treba potražiti finansijski stabilne kompanije koje u ponudi imaju izvrsnu korisničku podršku, verodostojne reference i na kraju, možda i najbitnije, – iskustvo. Nemojte misliti da je nemoguće pronaći partnera koji može da isprati sve gore navedene aspekte. Ponekad rad sa pogrešnom softverskom kompanijom može biti razlog zastoja poslovanja i velikih finansijskih gubitaka.

3. ODABIR ČLANOVA TIMA ZADUŽENIH ZA IMPLEMENTACIJU WMS SISTEMA

Od velikog značaja za ishod projekta je upravo tim koji je zadužen za njegovo sprovođenje. Prilikom odabira tima ljudi neophodno je biti upoznat sa njihovim znanjem i veštinama, a najbitnije je oslobađanje istih od svakodnevnih obaveza kako bi se nesmetano mogli posvetiti radu na projektu.

4. FINANSIJSKI ASPEKT IMPLEMENTACIJE WMS

Takođe je neophodno razmotriti skrivene troškove uvođenja WMS sistema, jer, u nekim slučajevima, u zavisnosti od odabira softvera postoje nepredviđeni finansijski izdaci.

5. VREME POTREBNO ZA OBUKU

Profesionalan pristup obuci ključnih pojedinaca u Vašoj kompaniji ključ je za uspešnu primenu. Osim toga, neophodno je voditi računa o vremenu potrebnom za edukaciju. Sigurno je obuku najpoželjnije uraditi pre implementacije i u toku pokretanja sistema jer time povećavate produktivnost korisnika novog softvera.

6. LOKACIJA SOFTVERA

Ovaj korak prilikom odabira WMS softvera umnogome zavisi od dobavljača, tj. dostupnih varijanti na Vašem tržištu, novca koji želite da odvojite za isti kao i od kapaciteta Vašeg internog IT osoblja. Ovde je bitno razmotriti prednosti i nedostatke kupovine WMS sistema koji se smešta na vaš hardver ili, pak, onog koji ima opciju podataka u oblacima.

7. ODRŽAVANJE I PODRŠKA

Osim donošenje odluke za implementaciju WMS sistema, neophodno je već unapred
razmišljati „šta posle implementacije?“

  • Spremnost Vaše kompanije da se nosi sa problemima prilikom upotrebe softvera.
  • Da li dobavljač softvera obezbeđuje korisničku podršku?
  • Da li implementator nudi podršku?

WMS je neophodan u svakoj firmi koja želi da podigne nivo svog poslovanja i ne zaostaje za vremenom u kojem posluje i zato, nemojte dozvoliti da Vaša kompanija propusti prednosti koje može ostvariti implementacijom sistema za upravljanjem skladištem (WMS-a).

 

Partneri

Najpopularnije