X Godišnja Konferencija Logistike i Transporta: Više od razmene znanja i iskustva

Godišnja Konferencija Logistike i Transporta, koja zasluženo nosi epitet centralnog logističkog događaja u regionu, ugostila je ove godine više od 500 logističkih profesionalaca i eksperata. 02. novembra, u luksuznom ambijentu hotela Crown Plaza, predavanja je održalo 35 eminentnih govornika, a svoja logistička rešenja u okviru IV Međunarodnog Sajma LogExpo, predstavilo je nekoliko desetina izlagača.

Konferencijski dan je nakon kafe dobrodošlice i svečanog otvaranja započeo uvodnim predavanjem za sve učesnike. Prvo tematsko predavanje održao je Milan Ora, CEO kompanije Lognet koji je imao priliku da svim prisutnim približi izazove prilikom implementacije Yard management-a u kompaniji Carlsberg kao i iskustvo nakon uspešne implementacije. Iduće predavanje, sa temom Digitalna rešenja u kontejnerskom transportu, ispred globalnog lidera, Mediteranske Brodske Kompanije, predstavio je gospodin Stevica Čarapić, regionalni direktor. Izlaganjem su predstavljeni ciljevi kompanije i inovacije u digitalizaciji kontejnerskog transporta. Potom je gospodin George Gabriel Vișan, komercijalni direktor Luke Konstanca istakao značaj koji ima Luka Konstanca kao tranzitno čvorište celog regiona, kao i buduće planove kompanije realizovane kroz unapređenja i nove projekte.

Kompanija Trasing, je, kao što smo i navikli, imala nesvakidašnji nastup, te je uz pomoć specijalnog gosta, poznatog srpskog glumca Milana Kapora, odgovorila na pitanje: Automatizacija – Luksuz ili potreba? Vođeni sloganom “Vreme, preciznost i sposobnost prilagođavanja određuju pobednika u svakom poslu” kompanija Trasing je podstakla na razmišljanje kada se donosi odluka da li automatizovati procese u skladištu Vaše kompanije? Uvodna sesija zaključena je izlaganjem gospodina Vuka Vitića, direktora kompanije Info-kod rešenja, koji je najsavremenija rešenja za budućnost logistike predstavio kroz partnerstvo sa kompanijom Urovo Europe BV, čiji je predstavnik, Jeffrey Huang, imao priliku da svim učesnicima predstavi najsavremenije uređaje za automatizovanu identifikaciju i prikupljanje podataka.

Nakon uvodne sesije, svi učesnici su se osvežili na doručku uz obilazak izlagačkih štandova na IV Međunarodnom sajmu logistike LogExpo – upriličenom ispred konferencijskih sala, na kome se tražilo mesto više. Ove godine 35 kompanija je pružilo dobrodošlicu na svojim izlagačkim štandovima: Timocom, Frotcom, Luka Konstanca, Trasing, Mediteranska Brodska Kompanija, Lognet, Info-kod Rešenja, Adriatic Gate Container Terminal, Port Shipping&Engineering, Nelt Co., Dragon Maritime, Monte Cargo, Luka Bar, Špica, Global Engineering Technologies, Hörmann, Storage Systems, Beologistika, Stamh, OmniPro, LNConsult, Lagermax, Cycle, Delta Transportni Sistemi, Gebrüder Weiss, Infora, DP World, CTP Invest, ProGlove, Top Pos Servis, MBOX Terminals, Kardex Mlog, Agencija za upravljanje lukama, TRANSLOG-Transport & logistix.

Na štandu kompanije Špica, posetioci su imali priliku da premijerno, prvi put u Srbiji vide, robota za komisioniranje sa autonomnom vizuelnom navigacijom, kompanije Gideon brothers. Posle međusobnih susreta u okviru pauze i prijateljsko-poslovnih razgovora, učesnici su nastavili svoj konferencijski dan u manjim salama koje su bile određene za tematske sesije: Drumski transport, Intralogistika i Luke i terminali. Sesija posvećena Lukama i Terminalima, odnosno Intermodalnom transportu, prošle godine bila je novina, a ove godine je opet ispunila očekivanja te zasluženo svrstana u redovan program konferencije. Sesija je otvorena predavanjem Vladimira Božovića, izvršnog direktora crnogorske kompanije Montecargo koji je slušaocima predstavio ulogu i mogućnosti Montecarga u razvoju sistema multimodalnosti na području zapadnog Balkana.


Nastavak segmenta posvećenog intermodalnom transportu realizovan je kroz predavanje Dejana Nikolića, direktora kompanije MBOX Terminals, novootvorenog terminala u Nišu, koji se nalazi na trasi Koridora 10, u tački koja je čvorište puta prema istoku i jugu, i gravitira svim većim lukama u okruženju. Kompanija Dragon Maritime SEE je kroz predavanje Aleksandra Vujanića ukazala na uticaj intenzivnih promena pomorskih vozarina na intermodalni servis i globalni lanac snabdevanja. Emmanuel Papagiannakis, direktor Adriatic Gate Container Terminal-a, predstavio je Luku Rijeka kao izlaz Srbije na Jadran.

Nakon kratke pauze za osveženje lučki sektor bio je zaokupljen predavanjem Bojana Ćuka, direktora operacija kompanije Beologistika koji je predstavio moderne tehnologije za komisioniranje gabaritnog tereta, predstavnik Agencije za Upravljanje Lukama, Srđa Lješević osvrnuo se na Aktivnosti u lukama i pristaništima u Republici Srbiji u 2022. godini. Sesija je zaključena sjajnom diskusijom u okviru okruglog stola na temu: Perspektiva i problemi vodnog transporta Adriatik regije čiji su učesnici bili Slavoljub Jevtić predsednik udruženja Transport i logistika, Stevica Čarapić, MSC i Matej Kutle, Luka Split.


U sesiji Intralogistika, koja uvek privlači mnogo pažnje, bilo je reči o naprednim softverskim i hardverskim rešenjima za optimizaciju skladišnih procesa, povećanju produktivnosti i uštede. Sesiju je otvorio predstavnik softverske kompanije GET LLC, Panto Nešković, GET, koji je u sklopu teme eCommerce i uticaj na skladišne procese odgovorio na sve veća očekivanja i zahteve kupaca u savremenoj eri interneta i pametnih telefona. Dr Nenad Kosanić, CEO kompanije Storage Systems i Harry Papakonstantinou, Kardex držali su pažnju intralogističara upoznavajući ih sa rešenjima koja se baziraju na automatskim skladišnim mašinama kojima se postiže izuzetno visoka tačnost prikupljanja porudžbina i poboljšavaju radni uslovi, čime se ostvaruje značajno unapređenje poslovanja kompanije.  Gospodin Edis Zjajo, predstavnik kompanije Kardex Mlog, održao je predavanje o uvek aktuelnoj temi: Automatizacija u intralogistici, a nakon njegovog izlaganja kompanija Hörmann je predstavila sistemska rešenja za izgradnju logističkih centara. Špica, sa novom dimenzijom u organizaciji skladišnog poslovanja, predstavila je VoiceXtreme rešenje primenu robota i moderne vizije WMS-a.

Nakon kratke pauze, gospodin Igor Životić, Delta Transportni Sistemi, pričao je o automatski vođenim vozilima u procesima intralogistike, te prednostima i nedostacima njihove implementacije. Kompanija LNConsalt, ove godine predstavila je najbolje primere iz prakse, dok je Tomislav Ivković predstavnik kompanije OMNI-PRO, sa svojim izlaganjem pod naslovom: Automatizovana skladišta i robotski / AMR sistemi potvrdio da je automatizacija svakako goruća tema ovogodišnje sesije Intralogistika. Sesiju je zatvorio Carlos Closa, predstavnik kompanije Stamh koji je upoznao slušaoce sa novim tehnologijama u službi automatizacije skladišta.

Sesija posvećena Drumskom transportu, dala je i ove godine odgovore na goruća pitanja sa kojima se suočava ovaj najmasovniji vid transporta. Pa su predavanja u okviru ove sesije bila posvećena softverima za unapređenje drumskog transporta, veće uštede, zaštitu životne sredine i digitalizaciji. Drumski transport otvoren je izlaganjem Nenada Rakočevića, ispred kompanije Nelt, koji je govorio na definitivno najaktuelniju temu današnjice: Digitalizacija transporta. Osim Nelt-a na digitalizaciju transporta osvrnuo se i Nebojša Gvozdenović, ispred Infora Research Group-a sa temom koja obrađuje digitalno upravljanje transportom.

Predstavnik Lagermax-a, Žarko Vukčević je kroz temu sa veoma zanimljivim naslovom: Distribucija-jednačina sa više nepoznatih, predstavio poslovanje kompanije. Kompanija Cycle je izložila svoja napredna rešenja iz oblasti logistike konkretno, kurirske službe, skladišta, transporta i špedicije. Jovana Pavlović, rukovodilac odeljenja Home Delivery u kompaniji Gebrüder Weiss, predstavila je uslugu jedinstvenu na domaćem tržištu, dok se kompanija BexExpress osvrnula na neizbežno zeleno poslovanje i koncept održive logistike. Sesiju drumski transport zatvorili su predstavnici kompanije Frotcom, sa aktuelnom temom o pristupu podacima sa tahografa u realnom vremenu i plaćanju putarine preko GPS signala.

Višnja Zirojević, predsednica Organizacionog odbora

“Posebnost ovogodišnjeg događaja osim što je ove godine obeležio svoj jubilej, desetogodišnjicu postojanja, je što je jedinstven u ovom delu Evrope – kako po širini oblasti koje obuhvata, tako i po broju učesnika koji su, u najvećem broju do sada, pokazali interesovanje za prisustvo”, izjavila je Višnja Zirojević, predsednica Organizacionog odbora. “Izuzetno sam ponosna što je časopis Logistika i Transport domaćin ovog skupa i srećna što smo uspeli da na ovoj konferenciji okupimo sve vas koji ste predstavnici vodećih kompanija, i iz prve ruke čujemo o brojnim uspešnim projektima implementacije logističkih rešenja u različitim industrijama, od farmacije, preko robe široke potrošnje, do mašinske i prehrambene industrije”.

Na veliko interesovanje učesnika naišla je i organizacija B2B sastanaka, pa ih je i ove godine ugovoreno preko 150. Nakon svih održanih predavanja, uz obilazak predstavljenih logističkih rešenja i divno druženje ručkom je završen konferencijski dan. Ukoliko ste ovogodišnju konferenciju propustili, pozivamo Vas da budete deo naredne koja će se održati 07. novembra 2023. godine u hotelu Crowne Plaza i upoznate ključne trendove, izgradite svoj brend , prisustvujete poslovno-prijateljskim razgovorima i obiđete izlagačke štandove u okviru V Međunarodnog sajma Logistike LogExpo.

Možda Vas interesuje još:

Partneri

Najpopularnije