Održan webinar “Bezbedan rad u DC i skladištima tokom pandemije”

Na Webinar-u „Bezbedan rad u distributivnim centrima i skladištima tokom Kovid – 19“ , koji je održan u organizaciji Srpske Logističke Asocijacije 17. novembra, govorili su prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Bane Petronijević, CEO kompanije Beologistika – jedne od vodećih kompanija na ovdašnjem tržištu u oblasti projektovanja/optimizacije skladišta, distribucije skladišne opreme, kao i konsaltinga u oblasti logistike.

U okviru svog izlaganja prof. dr Petrović posebno je istakao nekoliko ključnih informacija koje je potrebno sa sigurnošću da znamo kako bismo mogli adekvatno da izvršimo procenu rizika u svojim kompanijama.

  1. Šta znači termin „BLIZAK KONTAKT među zaposlenima“?
    Tačna definicija bliskog kontakta je NEPREKIDNI KONTAKT U TRAJANJU OD 15min, LICEM U LICE.
  2. Koliko traje IMUNITET nakon preležanog korona virusa?
    Osoba koja je preležala Kovid-19 stekla je imunitet koji traje 6-12 meseci.

3. Koliko je dugo osoba INFEKTIVNA od pojave prvih simptoma?
Zaraznost traje 9 dana od početka simptoma

4. Na koji način se virus NAJBRŽE ŠIRI?
Virus se najlakše prenosi kapljičnim putem. Najčešće oboljevanje u kompanijama dešava se tokom zajednički pauza, obroka i u toku dolaska/odlaska sa posla.

VAŽNO – napraviti adekvatnu procenu rizika

Prof. dr Petrović je izdvojio i ključne način za sprečavanje širenja zaraze u kompanijama.

OSNOVNE MERE
– češće pranje ruku i dezinfekcija
– omogućiti rad od kuće za one kojima to posao omogućava
– održavati fizički distancu
– nositi maske

DODATNE MERE ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA ZARAZE
– skratiti neposredan kontakt na manje od 15 min, i onemogućiti rad licem u lice
– formirati fiksne timove
– smanjiti nivo buke zbog mogućnosti tišeg govora
– jasno odrediti odgovornost za sprovođenje mera

U okviru webinara date su i konkretne smernice za poslodavce i odgovorna lica kada je reč o sprovođenju mera, ali je akcenat stavljen i na ključna mesta u skladištima na kojima je u najveća fluktuacija ljudi – prijem i oprema robe, utovar i istovar.

CEO Beologistike Bane Petronijević je u okviru svog izlaganja stavio akcenat na načine na koje je moguće reorganizovati skladišne procese, kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum, najpre automatizacijom ili delimičnom automatizacijom.

Pre svega implementacijom automatizovanog skladišta za palete i kutije, pokretnih regala, različitih vrsta liftova, karusela i konvejera, ali i robota za komisioniranje.

Nakon održanih predavanja učesnici iz najvećih kompanija regiona su postavljali pitanja govornicima, a svoja iskustva su podelili predstavnici kompanija Nelt, Cooper Tires, Publik, Euro Express…

Video materijal sa webinar učesnici će moći da pogledaju besplatno, dok će za druge zainteresovane biti dostupan na upit.

Za sve dodatne informacije obratite se predstavnicima Srpske Logističke Asocijacije na email office@slogas.org.rs

Partneri

Najpopularnije