Februar 2020

Tema broja: Distribucija - Harmonija - ključ uspeha savremene distribucije; Intervju - Vlatko Đuriček, direktor kompanije CTP Invest:...

Decembar 2019

Tema broja: Logistički centri - Eyemaxx kompleks logističkih centara; Jedan od najvećih fashion logističkih centara; Lidl Lanac kvaliteta,...

Pouzdani transporti sa stalnim špedicijama ili promenljivim partnerima

Kako savladati logističke izazove u prehrambenoj i hemijskoj industriji?

Različite vrste tereta nose sa sobom različite logističke izazove i aspekte koji se moraju uzeti u obzir. Ali oni imaju jednu zajedničku stvar:  Pouzdanost je alfa i omega.

U logistici kvarljivih pošiljki, kao što su voće i povrće, maksimalna tačnost i profesionalnost su imperativ. Isporučioci moraju reagovati fleksibilno i ponekad transportovati „samo“ nekoliko paleta umesto kompletnog utovara. Uz to klijent želi da svoju robu prati na mreži. I hemijska industrija mora da uzme u obzir osetljivost svojih proizvoda i da ih isporuči u željenom vremenu i kvalitetu. To su samo neki izazovi u transportu koji se moraju savladavati u svakodnevnom poslovanju. Sagovornici su nam bili Germans Barri, stručnjak za sveže namirnice iz Španije, kao i nemački hemijski proizvođač MC-Bauchemie kako bismo saznali šta oni čine da bi savladali odgovarajuće izazove u transportu.

Izazov #1: Veoma oscilirajući obimi i ciklusi narudžbina

Najveći izazov za ponuđača voća i povrća, Germans Barri, su oscilacije obima i ciklusa narudžbina njegovih klijenata. Germans Barri izvozi ne samo svoje proizvode u sve evropske zemlje, već godišnje transportuje ukupno 150 miliona kilograma sveže robe. Upravo onako, kako to klijenti žele i zahtevaju. Narudžbine i deonice se stalno menjaju tako da preduzeće još uvek traži nove prevoznike. Potraga za prevoznicima zahteva mnogo vremena. „Od 2.000 e-poruka koje smo poslali u potrazi za prevoznicima verovatno je uopšte pročitano samo 10 do 20 procenata. Sa svežom robom uvek postoji pritisak vremena i postavljaju se visoki tehnički zahtevi za isporuke sa hlađenjem“, objašnjava Natalia Echeverry, dispečerka kod Germans Barri.

Izazov #2: Specijalna roba zahteva specijalan transport

Dok su za voće potrebni ekstremno fleksibilni transporti, kod MC-Bauchemie je sasvim suprotan slučaj. Nemačko preduzeće je stručnjak za razvoj, proizvodnju i isporuku aditiva za beton i sistema za remont. „Mi organizujemo i planiramo kako delimične partije tako i kompletne isporuke za projekte i gradilišta ili kada punimo svoje skladište“, kaže menadžer logistike Lars Laskowski. „Ukupno se radi o obimu od 500 do 600 tona dnevno i oko 120.000 tona godišnje.“ Preduzeće sarađuje uglavnom sa stalnim špedicijama kako bi specijalnim vožnjama transportovalo tečne i praškaste materijale. Samo za narudžbine koje se ne mogu prevoziti u standardnom dnevnom ritmu MC-Bauchemie koristi usluge prevoznika na spot tržištu.

Rešenje koje dispečerima (svaki dan) olakšava život

Uz pomoć sistema pametne logistike TIMOCOM-a Germans Barri dobija sigurnost u planiranju. Ona nastaje širokim pokrivanjem i brzinom reakcije drugih TIMOCOM-ovih korisnika: Često se već u roku od 10 minuta dobija odgovor od odgovarajućeg prevoznika. „Čak se istovremeno može izvršiti više pretraga. Jednostavna pretraga prevoznika enormno olakšava moju radnu svakodnevnicu“, kaže Natalia Echeverry, dispečerka kod Germans Barri. Još jedan važan momenat je poverenje: „Ako preko TIMOCOM-a  dodelimo transport nekom prevozniku, možemo se osloniti na to da će roba stići tačno na svoje odredište. Preko sistema možemo izgraditi mrežu pouzdanih partnera sa kojima redovno sarađujemo“, dodaje ona.

Odličan primer iz industrijske proizvodnje i za to kako Smart Logistics System nudi fleksibilna rešenja je nemačko preduzeće MC-Bauchemie. Pretovar i planiranje maršrute je stvar internog odeljenja za planiranje. Za specijalne transporte odeljenje za planiranje i otpremu između ostalog koristi Smart Logistics System TIMOCOM-a. Od početka su sa tim napravljena dobra iskustava i ostvarene znatne uštede: 30 sekundi nakon što smo uneli teret, stalno je zvonio telefon, objašnjava Laskowski.

Jednostavnijim, bržim i sigurnijim transportima preko sistema pametne logistike Germans Barri i MC-Bauchemie se mogu više koncentrisati na druge poslove i tako uštedeti novac i dragoceno vreme. Integrisanjem različitih aplikacija u sistem TIMOCOM ima perfektno rešenje za opisane transportne potrebe. Tako preduzeća mogu fleksibilno reagovati na nova i etablirana tržišta i zahteve klijenata, a da pri tom ne moraju odbaciti postojeće interne procese.

Partneri

Najpopularnije