April 2020

Tema broja: Intralogistika - Analiza poslovnih podataka za optimizaciju skladišta; Logit: Preduslov za dobro funkcionisanje skladišta; Trasing Conveyors:...

Nemačka predlaže sufinansiranje od 15.000 evra za obnovu EU flote

U sklopu opsežnog programa mera borbe protiv krize izazvane pandemijom, nemačka vlada predlaže sufinansiranje obnove voznog parka komercijalnih vozila kupovinom najnovije Euro 6 tehnologije, što bi bilo sufinansirano sa 15.000 eura iz EU sredstava.

Nemačka vlada je predstavila ceo niz mera za ublažavanje posledica krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, pri čemu su neke već aktivne, a neke su tek na nivoa predloga. Tako se predlaže i ulaganje u razvoj alternativnih načina prevoza, pre svega, kroz podsticaje jedinicama lokalne samouprave za kupovinu električnih autobusa i izgradnju pripadajuće infrastrukture.

Za ove mere bi se do kraja 2021. iz nemačkog proračuna izdvojilo 1,2 milijarde evra.

Drugi predlog, upućen je Evropskoj komisiji i traži sufinansiranje zamene Euro 5 (i starijih) kamiona i autobusa s najnovijim Euro 6 vozilima na nivou cele Evropske unije što bi bilo sufinansirano s 15.000 evra po vozilu i to s EU sredstvima.

Ova mera bi imala višestruki učinak, jer bi pomogla prevoznicima da u otežanim uslovima poslovanja nabave nova vozila čime postaju konkurentniji, a, u isto vreme, bi se podstakla i proizvodnja vozila. Pozitivan učinak većeg broja novih Euro 6 kamiona imaće bio bi osetan i po pitanju zaštite životne sredine zbog manje potrošnje goriva i smanjene emisije CO2 u atmosferu, kao i po pitanju sigurnosti (aktivne i pasivne sigurnosti koja je deo obavezne opreme) što znači manje nesreća i manje žrtava na putevima.

izvor: kamion-bus.hr

Partneri

Najpopularnije