April 2020

Tema broja: Intralogistika - Analiza poslovnih podataka za optimizaciju skladišta; Logit: Preduslov za dobro funkcionisanje skladišta; Trasing Conveyors:...

Februar 2020

Tema broja: Distribucija - Harmonija - ključ uspeha savremene distribucije; Intervju - Vlatko Đuriček, direktor kompanije CTP Invest:...

Kamion – hladnjača od 32 metra

U Španiji je počelo testiranje kompozicije kamiona-hladnjače ukupne dužine 32 metra i ukupne mase 70 tona, koja može prevesti 66 euro paleta i smanjiti emisiju CO2 za, gotovo, 30%.

Disfrimur, španska logistička kuća, koja radi distribuciju za jedan od tamošnjih najvećih maloprodajnih lanaca – Mercadona, počeo je testiranje s najvećom hladnjačom u Španiji (verovatno i u Evropi). Pilot-projekat kreiran je u saradnji kompanije Disfrimur sa Univerzitetom u Saragosi, Generalnom direkcijom za drumski saobraćaj (DGT) i proizvođačima MAN i SOR Iberica.

Kompozicija se sastoji od dve polu-prikolice hladnjače i MAN TGX 4×2 tegljača sa 640 KS. Ukupna dužina kompozicije je 32 metra, najveća dopuštena masa 70 tona, a može prevesti do 66 euro paleta.

S obzirom na povećani kapacitet, ovakva kompozicija ima do 30% manju potrošnju goriva i isto toliko smanjenje emisije CO2, manje vozača je potrebno i obezbeđuje manje vozila na putevima.

U nekim zemljama je dozvoljena upotreba dužih kompozicija (25,25 m), a sada počinje testiranje i XXL kompozicija od 32 metra, što je na korak do australijskih tzv. drumskih vozova. Međutim, kao što se i tamo oni koriste samo u određenim uslovima, tako će i ovakve kompozicije (ako njihova upotreba zaživi) biti ograničene mogućnostima infrastrukture, a za upravljanje njima će biti potrebno i da vozači budu izuzetno vešti.

Partneri

Najpopularnije